maanantai 14. marraskuuta 2016

Neulottu kauluri vuorikankaalla

Aika pitkän hiljaiselon ja viikonloppuna olleen isänpäivän jälkeen onkin hyvä kirjoittaa teksti jostain, minkä tein omalle isälle jokunen aika sitten.

Pientä pohjustusta ensin. Isällä on aina hartiat ja niska jumissa. Ja osaksi se johtuu siitä, että takkien kauluksista onnistuu aina menemään tuuli jostain sisälle. Niinpä tuossa päivänä yhtenä puhuttiin, että mistähän saisi hankittua jonkun kunnon kaulurin. Siihen totesin tietysti, että kyllä minä voin sellaisen tehdä. Mutta se olisi pitänyt tehdä sellaisesta langasta, mikä ei kutita. Joten homma lähti vähän lapasesta ja päätin, että tehdään siihen sitten myös vuori niin ei tarvitse pahemmin miettiä, että mitä lankaa käyttää. Siispä valitsin mustan 7 Veljestä -langan. Ja 4,0 mm:n puikot.

Ensin etukappale. Neulominen aloitetaan alhaalta 66 silmukalla ja ainaoikeinneuleella. Kun kappaleen korkeus on 23 cm (tai noin 4 cm ennen loppua eli olkapäitä), aloitetaan kaula-aukko. Neuloin toisen olkapään 20 s, päättelin kaula-aukkoa varten 26 s ja neuloin sitten vielä toisen olkapään 20 s. Toiset 20 s jää puikolle odottamaan eli olkapäät neulotaan erikseen. Joka toisella kerroksella kavennetaan kaula-aukon puoleiselta sivulta 1 s pois, kunnes olkapäällä on jäljellä 15 s. Noilla 15 silmukalla neuloin vielä kolme kerrosta ilman kavennuksia ja sitten vain päättely. Toinen olkapää neulotaan samoin.


Sitten takakappaleen vuoro. Siitä tein leveämmän, ja se kapenee sitten tuonne olkapäille. Alussa on siis 10 silmukkaa enemmän kuin etukappaleessa eli 76 s. Ja taas ainaoikeinneuletta. Kun kappaleen korkeus on 19 cm, aloitetaan kavennukset reunoilta, jotta saadaan takakappaleesta taas yhtä leveä kuin etukappaleestakin. Eli kaventelin 1 s pois joka toisella kerroksella molemmista reunoista. Kun 10 s on kavennettu, tehdään kaula-aukko samalla tavalla kuin etukappaleenkin kohdalla.


Tässä vaiheessa ompelin etu- ja takakappaleen yhteen ja poimin kaula-aukosta 93 s pyöröpuikoille kaulusta varten. Ensimmäiset viisi kerrosta neuloin aina koko kerroksen vuorotellen nurjaa, oikeaa, nurjaa. Kavensin myös yhden silmukan pois. Noiden viiden kerroksen jälkeen aloitetaan 2o, 2n -joustinneule. Joustinneuletta vaan niin paljon, että kaulus on sopivan pituinen. Minulla se tarkoitti 12 senttiä.


Käväisin Eurokankaalla katselemassa kankaita. Olin ajatellut, että hankin vaan jonkun simppelin fleecekankaan, mutta siellä myyjä esittelikin tuollaisen aivan ihanan ja pehmeän pehmofleecen. Sitä oli pakko saada.Sitten piirsin leivinpaperille vähän kaavoja (tuli pieni flashback ala- ja yläasteen käsityötunneilta), leikkasin kankaasta palat ja ompelin ne käsin neulottuun työhön. Etu- ja takakappaleen sekä kauluksen erikseen. Etu- ja takakappaleet menivät oikein kivasti, mutta kauluksen kohdalla meinasi mennä sormi suuhun. Kun neulos kuitenkin venyy todella paljon niin kuinka paljon ylimääräistä vuorikangasta pitää laittaa... Jottei sitä ole liian vähän, jolloin siitä tulisi liian kireä eikä se menisi pään yli... Ja jottei sitä ole liikaa ja koko kaulus on yhtä kangasta vaan... Siispä venytin kaulusta hieman ja onneksi ensimmäisella kokeilulla meni oikein. Tosin itse kaula-aukosta tuli liian pieni eli sitä jouduin vähän suurentamaan (huom, vain vuorikankaan osalta), mutta se oli pikku juttu.

Tässä vielä kaulurin lopulliset mitat: etukappaleen leveys 34,5 cm, korkeus kaula-aukkoon 24,5 cm ja korkeus olkapäille 28 cm. Takakappaleen leveys alareunassa 39,5 cm, leveys olkapäillä 34,5 cm, korkeus kaula-aukkoon 23 cm ja korkeus olkapäille 26,5 cm. Kaulurin korkeus 12 cm ja ympärys 36,5 cm (todella karkeasti mitattuna).

Kaulurista tuli juuri sopiva ja se on kuulemma ollut kovassa käytössä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti