keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Palmikkopipo tupsulla kaikissa sateenkaaren väreissä

Vietin tuossa syksyllä vähän pidemmän pätkän vanhempien luona ja neuloin äidin pyynnöstä hänelle pipon. Äiti itse on erikoistunut villasukkiin niin minulle jää sitten kaikki muut. Ja se on hyvä.

Eli jutun juoni meni niin, että äiti katseli netistä kuvia erilaisista pipoista, valitsi niistä mieluisen ja eikun töihin. En siis oikeastaan käyttänyt tähän mitään valmista ohjetta.Lanka on Schachenmayrin Winter Ombréa ja väriltään... no, sateenkaari. Vyötteessä suositellaan käyttämään 6,0 mm:n puikkoja, mutta lanka tuntui sen verran ohuelta, että itse käytin 5,0 mm:n pyöröpuikkoja.

Äidin päänympärys on 56 cm, joten ohje on sen mukainen. Muutaman kerranhan sitä piti purkaa koko hoito, että oikea silmukkamäärä löytyi.

Eli luodaan 98 silmukkaa 5,0 mm:n pyöröpuikoille. Aluksi tehdään resoriksi 4 nurin, 3 oikein -joustinneuletta n. 10 cm (23 krs). Resorin saa sitten lopuksi taittaa vaikka kaksinkerroin.

Resorin jälkeen aloitetaan palmikkokuvio. Palmikosta suunnittelin neljän silmukan levyisen. Ensin neulotaan 4 oikein, 3 nurin (eli päinvastoin kuin resorin aikana) neljän kerroksen ajan. Sitten tulee se kerros, jota itse aina kutsun kiepautuskerrokseksi eli se kerros, jonka avulla palmikko muodostuu. Kiepautuskerroksen jälkeen neulotaan kolmen kerroksen ajan 4o, 3n ennen seuraavaa kiepautuskerrosta. Näin palmikkoa muodostuu joka neljännellä kerroksella.

Kun pipon korkeus on 21 cm, tehdään ensimmäiset kavennukset. Kavennetaan yksi nurja silmukka pois (2 s nurin yhteen) jokaisesta kolmen nurjan rivistä, jolloin eteenpäin jatketaan kaavalla 4 oikein, 2 nurin.

Kun pipon korkeus on 24 cm, tehdään toiset kavennukset. Kavennetaan jälleen yksi nurja silmukka pois (2 s nurin yhteen), jolloin eteenpäin jatketaan kaavalla 4 oikein, 1 nurin.

Kun pipon korkeus on 26 cm, kavennetaan viimeinenkin nurja silmukka pois. Tällä kertaa ylivetokavennuksella. Sitten jatketaan vielä pelkillä oikeilla silmukoilla pari senttiä. Palmikkokuvion tekemistä ei kuitenkaan pidä unohtaa (missään vaiheessa).

Kun pipon korkeus on 28 cm, aloitetaan loppukavennukset (työssä jäljellä 56 s):
1. kavennuskrs: (3 s oikein, ylivetokavennus) koko krs ajan + loppuun  1 s oikein (koska silmukat eivät mene tasan)
2. kavennuskrs: (2 s oikein, ylivetokavennus) koko krs ajan + loppuun 1 s oikein
3. kavennuskrs: (1 s oikein, ylivetokavennus) koko krs ajan + loppuun 1 s oikein
Sitten lanka loppujen silmukoiden (23) läpi.Tein pipoon vielä tupsunkin. Päätin ostaa tuollaisen oikean tupsuntekolaitteenkin (pari eri kokoakin itse asiassa), koska niiden pahvirinkuloiden kanssa näpertely on pidemmän päälle vähän ärsyttävää.


Ideanahan tuossa laitteessa on se, että molemmille puoliympyröille kieritetään lankaa tasaisesti päästä päähän.
Sitten molemmat puoliympyrät leikataan päistä alkaen auki, kiepautetaan ja solmitaan lanka ympäri, irroitetaan puoliskat toisistaan ja tupsu irtoaa sieltä välistä pois.Tupsu viimeistellään leikkaamalla langanpätkät tasaisiksi ja sitten se on valmis kiinnitettäväksi.


Hirmun kätevä oli tuo laite eli jos et vielä sellaista omista niin suosittelen!

Itse pipoon kului lankaa n. 50 g ja tupsuun 10 g eli ei tarvita kuin n. 60 g lankaa tällaisen pipon tekemiseen.

2 kommenttia: