tiistai 9. toukokuuta 2017

Virkattu päällinen rahiin

Kun mummini asuntoa tyhjennettiin noin kaksi vuotta sitten, suunnilleen ainoa asia, jonka sieltä ehdottomasti halusin oli beige nahkarahi. Se ei millään tavalla sopinut meidän asuntoon, mutta se oli minulle tärkeä lapsuudesta. Tuollaista pyöreää rahia oli kiva silloin muksuna pyöritellä ympäriinsä.

Vanha rahi kun on niin se alkoi käytössä hajoamaan tosi nopeasti. Ja tältä se onkin sitten näyttänyt jo vähän liiankin pitkään.Vaan ei enää. Ostin jo varmaan vuosi sitten Lankamaailmasta mustaa trikookudetta, mutta projekti vähän jäi, koska en jaksanut ikinä alkaa selvittelemään niitä vyyhtejä. Viime viikolla kuitenkin sain vihdoin aikaiseksi ryhtyä siihen.

Sitten piti suunnitella vähän jotain kuviota rahin päälle, koska en halunnut siitä ihan umpinaista. Kuitenkin noin viidennen purkukerran jälkeen päätin, että etsinkin jonkun ohjeen netistä. Ajattelin tehdä jotain erilaista ja hainkin virkattujen mattojen ohjeita. Lankavan Juhannusruusu-ohjettahan olen käyttänyt jo sekä mattoon että liinaan. Lankavaltahan löytyi kiva ohje tähänkin. Nimittäin Marketta-pitsimaton ohje.Käytin pienemmän maton ohjetta ja virkkasin 9,0 mm:n koukulla. Tein ensimmäiset 12 kerrosta ohjeen mukaan, jonka jälkeen tein 13. krs:n seuraavasti: 3 kjs, 2 p kjs-kaareen, 2 p samaan p:seen, 5 p, 2 p samaan p:seen, 2 p kjs-kaareen, 1 p p:seen (sakaran kärki), 2 p kjs-kaareen jne. + loppuun ps 3. kjs:aan. Eli lopputuloksena on kiinteä pylväsreuna kuviolle. Sitten tein taitekerroksen eli samanlaisen, kun virkattujen korien pohjaan tehdään, kun halutaan reunan kääntyvän.

Taitekerroksen jälkeen tein yhden kerroksen pylväitä. Tässä vaiheessa pylväitä oli 167. Laskin, että kymmeneen senttiin menee noin 8 pylvästä. Rahin ympärysmitta on 177 cm, joten piti vähän kavennella. Ensimmäisellä krs:lla kavensin tasaisin välein 15 p pois. Seuraavalla kahdella krs:lla molemmilla 4 p pois ja vielä seuraavalla krs:lla 2 p pois. Sitten vaan virkkasin eteenpäin ilman kavennuksia vielä 9 krs. Huom, jokainen krs alkaa kolmella kjs:lla ja päättyy ps:lla 3. kjs:aan.

Sitten tein taas taitekerroksen, jotta reuna lähtee kääntymään sisään eli rahin alle. Lopuksi tein kaksi kerrosta pylväitä ja vedin kuteen silmukan läpi eli päättelin. Jätin tosi pitkän hännän, jonka sitten pujottelin siksakkina pohjaan, jotta päällinen pysyy paikallaan.


Olin ostanut kudetta n. 3 kg, mutta tähän meni lopulta n. 2,3 kg. Lopusta kuteesta taidankin tehdä taas korin.

Minusta tämä onnistui ja mummin rahi sai uuden elämän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti