tiistai 30. toukokuuta 2017

Neulotut tyynynpäälliset palmikoilla

Tiedättekö ne sisustuslehtien isot sängyt muhkeine tyynyineen? Nämä tyynyt ovat ensimmäinen yritykseni kohti sellaista sänkyä.Minulla on jo pitkään ollut sellainen liila vaihe meneillään, joten tietysti halusin näistä tyynyistä liilat. Eikun nokka taas kohti Lankamaailmaa. Siellä oli tarjouksessa Svarta Fåretin Freja-lankaa, joka on aivan ihanan pehmeää akryylilankaa.

Sen verran kaivelin netin syövereitä, että sain jonkinlaisen käsityksen, kuinka paljon lankaa tarvitaan. Olin katsonut ohjeita 40x40cm tyynyille, koska se tuntui olevan yleisin. Ja niihin riittäisi 500 g lankaa. Ostin langat ja vasta sen jälkeen suuntasin ostamaan sisätyynyjä. Kaupassa tajusin, että 40x40cm tyynyt ovat aika pieniä. Niinpä ostinkin 50x50cm tyynyt ja ajattelin, että teen sitten tyynyjen takakappaleet vaikka mustalla jos liila lanka ei riitä.

Kuvioiksi halusin palmikoita. Paljon erilaisia palmikoita. Mutta sitten tajusin, että siitä saattaisi tulla vähän liian levoton, joten päädyin tekemään vaan kahta erilaista palmikkoa. Kumpaakaan noista en ollut aiemmin kokeillut, mutta jyvälle pääsi nopeasti. Tähän isompaan palmikkoon (palmikko kolmella) löytyy superhelppo ohje Hääräämöstä.


Tämän pienemmän ohje on Lesley Stanfieldin ja Melody Griffithsin kirjasta Neulemallien käsikirja.


Käytin 4,0 mm:n pyöröpuikkoja. Etukappaleissa on siis yhteensä 115 s. Molemmissa reunoissa on 14 s nurjaa, jokaisen palmikon välissä on 6 s nurjaa, isompi palmikko on 9 s:n ja pienempi palmikko 6 s:n levyinen.


Näin etukappaleesta tulee hieman venytettynä n. 50 cm. Pituussuunnassa tein vähän yli sen 50 cm, koska siinä suunnassa en halunnut venyttää.

Takakappaleet tein kahdessa osassa. Kaikissa on 100 s. Alaosa on korkeampi (yli puolenvälin) n. 35 cm ja yläosa n. 20 cm. Molempiin osiin tulee n. 3 sentin 1o, 1n -resori (10 krs). Napinlävet tulee yläosaan. Resorin viidennellä kerroksella päätellään 5 s jokaista nappia (4) varten (16 s:n välein). Ja seuraavalla luodaan 5 s ja näin työhön muodostuu napin mentävä reikä. Itse napit kiinnitetään alaosaan reikien kohdille.

Ostin siis 500 g lankaa ja sehän näköjään riitti 50x50cm tyynyihin. Molempiin etukappaleisiin meni n. 120 g per kpl. Takakappaleiden isompiin osiin meni vähän vajaa 70 g per osa ja pienempiin osiin vähän vajaa 40 g per osa. Loput käytin kappaleiden kiinnittämiseen toisiinsa plus nappien kiinnittämiseen.

Melkoinen homma tehdä näin isot tyynyt ohuesta langasta ja tehdä kaikki ompelut vielä lopuksi käsin. Mutta eipähän tarvinnut olla joka päivä keksimässä jotain uutta projektia. Ja voin kertoa, että tällä hetkellä lisää on tulossa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti