maanantai 23. marraskuuta 2015

Apinapipo

Minulle tuli aikaisemmin tänä vuonna halu hankkia itselleni trikoopipo. Mutta ennen kuin pääsin kauppoihin etsimään sellaista, löysinkin kangaskaupasta varsin hauskoja trikookangastilkkuja. Juuri sopivia pipojen ompeluun. Ostin siis kaksi erilaista kangasta, joista toisesta sain aikaiseksi ommeltua pipon. Toinen kangas on edelleen odottamassa sopivaa ajankohtaa.


Mallia otin täältä. Tässä kuitenkin oma versioni ohjeesta (linkistä pääsee ohjeeseen, jossa on mukana myös kuvat eri työvaiheista, jotka itsellänikin olivat samat):
  1. Leikkaa kankaasta kaksi munanmuotoista, samankokoista kappaletta. Itselläni oli neliönmallinen kangastilkku, jonka taitoin kahtia ja leikkasin vain päät ja toisen sivun. Tällöin toisesta sivusta tuli suora ja päitä en saanutkaan aivan samanlaisiksi keskenään. Siksi oikeassa reunassa näkyy tuollainen kulma pipon laella. Kappaleita leikatessa tulee ottaa huomioon pipon käyttäjän pään ympärysmitta, jotta piposta tulee oikeankokoinen ja -mallinen. Omat kappaleeni olivat n. 24 cm leveät ja 48 cm korkeat.
  2. Kappaleet asetetaan päällekäin oikeat puolet vastakkain ja ommellaan reunoilta kiinni toisiinsa.
  3. Kappaleiden päistä leikataan kolmionmuotoiset palat pois. Minulla ne olivat mitoiltaan n. 3 cm leveät ja 10,5 cm korkeat.
  4. Leikatut reunat käännetään vastakkain yhteen ja ommellaan kiinni.
  5. Tässä vaiheessa pipo käännetään oikea puoli ulospäin. Toinen pää on siis nyt ommeltu ja toisessa päässä on vielä kolmionmuotoinen reikä.
  6. Toinen pää ommellaan kiinni samalla tavalla kuin ensimmäinenkin pää. Tämä pää tulee pipon sisäpuolelle.
  7. Lopuksi tämä viimeiseksi ommeltu pää käännetään pipon sisäosaksi, jolloin lopputulokseksi jää kuvissa näkyvä pipo.
Piposta tuli melko tiukka ja se ehkä muistuttaakin enemmän uimalakkia kuin tavallista pipoa, mutta pysyypähän ainakin päässä. Vasta muutaman kerran olen tätä pipoa pitänyt, mutta täytyisi pian saada aikaiseksi tehtyä se toinenkin. Näin talvella ne eivät paljoa lämmitä, mutta sopivat mielestäni hyvin vaikkapa lenkkiasusteiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti