perjantai 20. tammikuuta 2017

Lapaset palmikolla ja valepalmikoilla

Sain äidiltä joskus syksyllä muutamat lankakerät ja tilauksen parille lapasille. Silloin minulla oli jo valmiiksi muutama keskeneräinen työ meneillään, joten en aloittanut niitä heti. Niinpä oli hyvä idea tehdä ne sitten lopulta joululahjaksi.

On aina kiva oppia uutta. Ja sitten sitä uutta alkaa tekemään koko ajan. Niinkuin minä palmikoita. Mikähän siinäkin oli, että kesti näin kauan, että opettelin palmikon teon. Ehkä vain ajattelin sen olevan liian vaikeaa. Opettelin näitä varten myös valepalmikon teon. Aivan mukavaa oli sekin.


Varret on tehty Novitan Pikku Pirtasta ja kämmenosat Novitan Nallesta. Käytin molempiin 4,0 mm:n puikkoja. Nalle-lanka olisi ehdottomasti vaatinut pienemmät, mutta hätähousuna en jaksanut odottaa, että pääsen kaupoille vaan aloin tekemään saman tien.

Nämähän on tosiaan tehty kolmella puikolla alusta loppuun. Ensimmäisellä puikolla on siten silmukoita kahden puikon edestä. Kolmella puikolla oli paljon helpompaa ja kivempaa tehdä, kun ei ollut puikot solmussa koko ajan.

Pikku Pirtalla luodaan ensimmäiselle puikolle 24 s ja toiselle ja kolmannelle 12 kummallekin. Näin aloitussilmukkamäärä on 48. Resoria tehdään 3o, 3n -joustinneuleella 25 krs. Sitten vaihdetaan Nalle-lankaan. Ensimmäinen krs tehdään kuvion (kts. kuva alla) mukaan. Toisella kerroksella lisätään 4 s seuraavasti: ensimmäiselle puikolle aivan alkuun ja aivan loppuun (nurjat s:t) ja toiselle ja kolmannelle puikolle suunnilleen puikon keskivaiheille (oikeat s:t). Nyt ensimmäisellä puikolla on 26 s ja toisella ja kolmannella 13 s kummallakin. Ja näin kuvioon lisätään siis yhdet nurjat silmukat molempiin sivuihin eli sivuilla on yhteensä 4 nurjaa s:aa.


Tein näihin lapasiin aukkopeukalot. Jätin aukolle paikan, kun kämmenosaa oli tehtynä 19 krs. Peukaloa varten merkitsin erivärisellä langalla 7 s. Oikean käden lapaseen nuo 7 s merkataan, kun kakkospuikolla on neulottu 3 s. Vasemman käden lapaseen nuo 7 s merkataan, kun kolmospuikolla on jäljellä 10 s. Näin jäljelle jää 3 s, kun peukalon 7 s on merkattu.

Kun kämmenosaa oli tehtynä 50 krs, aloitin kärkikavennukset. Ykkös- ja kakkospuikon alussa kavennus menee seuraavasti: 1 s o, ylivetokavennus. Ykkös- ja kolmospuikon lopussa seuraavasti: 2 s oikein yhteen, 1 s o. Kavennuksia tehdään joka kerroksella ja samaan aikaan tehdään ykköspuikolla kuviota niin kauan, kun sitä jäljellä olevilla silmukoilla voi vaan tehdä. Kun silmukoita on jäljellä 8, vedetään lanka silmukoiden läpi ja päätellään.

Sitten peukalo. Merkkilanka poistetaan varovasti ja paljastuvat 14 silmukkaa poimitaan puikoille. Lisäksi poimin sivusta vielä 4 s, jonka jälkeen jaoin nuo 18 s kolmelle puikolle. Peukaloa tehdään 19 krs, jonka jälkeen aloitetaan kärkikavennukset. Joka kerroksella joka puikon lopussa neulotaan 2 s oikein yhteen. Kun silmukoita on jäljellä 4, vedetään lanka silmukoiden läpi ja päätellään.

Sitten ompelin vielä parit vaaleat napit molempien varsien sivuille.Itselläni on niin pienet kädet, että on aina vähän vaikeaa arvioida minkä kokoiset toisille tulevista lapasista pitäisi tehdä. Mutta näistä tuli ilmeisesti sopivat.

2 kommenttia:

  1. Tosi kauniit! Ja kiitos ohjeesta, menee varmaan heti testaukseen!

    VastaaPoista
  2. Kiitti! :) Musta tuntuu, että oon vähän huono kirjottaa noita ohjeita eli heti saa kysyy jos joku on epäselvästi ilmastu :D

    VastaaPoista