lauantai 11. helmikuuta 2017

Sisustuskorit trikookuteesta

Äiti joskus vihjasi, että hänellekin voisi tehdä sisustuskoreja. Niinpä päätin tehdä parit sellaiset joululahjaksi. Matkasin jälleen Lankamaailmaan. Sieltä on kyllä viime aikoina tullut ostettua vaikka kuinka paljon lankoja. Tai oikeastaan juurikin näitä trikookuteita. Siellä on vaan niin hyvä valikoima. Äiti on hullaantunut oranssiin väriin ja löysinkin juuri sopivan väristä kudetta.


Trikookuteet on aina eripaksuisia, joten on aina vähän mysteeri, että mitä koukkua tulisi käyttää, mutta tähän käytin 9 millin koukkua. Pyöreän pohjan saa, kun työtä tekee vaan spiraalina eteenpäin. Ideana kuitenkin on, että joka kerroksella lisätään tasaisesti silmukoita. Sen voi tehdä vaikkapa seuraavasti:
- aloitusketjuun 6 ks
- 1. krs: jokaiseen ks:aan 2 ks = 12 ks
- 2. krs: ensimmäiseen ks:aan 2 ks, seuraavaan 1 ks, seuraavaan 2 ks, seuraavaan 1 ks jne. = 18 ks
- 3. krs: ensimmäiseen ks:aan 2 ks, seuraavaan kahteen ks:aan 1 ks, seuraavaan 2 ks jne. = 24 ks
Eli silmukkamäärä kasvaa aina kuudella. Tällä tavalla jatketaan eteenpäin niin kauan kunnes pohja on sopiva.

Sitten tehdään taitekerros, jonka teon olen kuvien kera selittänyt edellisten korien kohdalla. Sen jälkeen tehdään reunoja niin pitkään, että kori on sopiva. Lopuksi korin reunaan voi tehdä piilosilmukkakerroksen. Se pitää koria vähän paremmin ryhdissä.

Itse tein kaksi erikokoista koria. Isomman pohja on halkaisijaltaan 24 cm (8 krs) ja korkeus 14 cm (taitekerros + 8 krs + pskerros). Pienemmän pohjaan tein 7 krs ja korkeus on sama kuin isommassakin.


Näihin kahteen koriin meni 1,3 kg kudetta.

Sitten ostin vielä parit lankakerät korien sisälle, jotta äiti voi taas uppoutua tehtailemaan sukkia.


2 kommenttia: