maanantai 19. helmikuuta 2018

Neulepaita miehelle

Tämä projekti alkoi joskus syyskuussa, mutta olisi saanut alkaa jo vaikka juhannuksena. Päätin nimittäin tehdä isälle joululahjaksi neulepaidan. Pienen surffailun jälkeen löysin muutaman ohjeen, jonka pohjalta sovelsin sitten omani.Adlibriksessa sattui juuri tuon neronleimaukseni aikaan olemaan ale, joten ostin sieltä keräkaupalla tummansinistä Baby Merino -lankaa.Ohjeiden soveltaminen noin ohuelle langalle oli oma juttunsa, mutta enpä aavistanut millainen homma olisi tehdä itse paita 3,0 mm:n puikoilla. Mutta tässä vaiheessa voin todeta, että paidasta tuli juuri sopiva eli tätä seuraavaa ohjetta uskaltaa kokeilla. Koko on suunnilleen L. Huom, tässä ei ole tehty kädentien kavennuksia ollenkaan eli kaikki kappaleet on neulottu suorana.

Takakappale
Luo 136 s. Neulo resoriksi 2o, 2n -joustinneuletta 5 cm. Neulo sitten sileää neuletta kunnes kappaleen korkeus on 65 cm, jonka jälkeen päättele keskimmäiset 38 s (molempiin olkiin jää 49 s). Neulo toinen olka ensin. Kavenna kahdella seuraavalla oikean puolen krs:lla pääntien puolella 2 s (ylivetokavennuksina) eli kavenna yhteensä 4 s. Neulo sitten vielä kunnes kappaleen korkeus on yhteensä 69 cm eli pääntien päättelyn jälkeen neulo 4 cm. Päättele olan 45 s. Neulo toinen puoli samoin (kavennukset 2 o yhteen).


Etukappale
Luo 152 s. Neulo resoriksi 2o, 2n -joustinneuletta 5 cm. Aloita kuvion teko (kuvio vie keskeltä 40 s eli kuvion molemmin puolin jää 56 s). Kuvio on Lynne Wattersonin kirjasta Palmikoita puikoilla. Neulo kappaletta 47 cm, jonka jälkeen alkaa V-mallinen pääntie. Ota keskimmäinen silmukka vaikkapa silmukkamerkille odottamaan (huom, näillä silmukkamäärillä silmukka ei mene ihan keskelle). Ensin tehdään oikea puoli. Kavenna pääntien reunassa 1 s:n sisällä ensin joka 2. krs:lla 18 s ja sitten vielä joka 4. krs:lla 12 s. Neulo sitten vielä 5 krs ja päättele. Vasemman puolen kavennukset tehdään samalla tavalla, mutta kavenna vielä lopuksi seuraavalla oikean puolen krs:lla 1 s (koska työn keskimmäinen silmukka ei ollut aivan se keskimmäinen silmukka). Neulo vielä 3 krs ja päättele.


Hihat
Luo 74 s. Neulo resoriksi 2o, 2n -joustinneuletta 5 cm. Lisää 1 s molemmissa reunoissa 3 s:n sisällä seuraavasti: joka 8 krs:lla 3 kertaa ja vielä joka 6. krs:lla 27 kertaa = 137 s. Neulo vielä 5 krs ja päättele.


Kaulus
Poimi reunasta 191 s + pääntien kulmassa odottava 1 s = 192 s. Neulo 2 krs. Kavenna sitten V:n kärjessä jokaisella krs:lla 2 s seuraavasti: nosta keskimmäinen s ja sitä seuraava s kuten neuloisit ne oikein yhteen, neulo 1 s ja vedä sitten nostetut s:t neulotun yli. Kun kaulus on 2,5 cm korkea, päättele joustinneuletta neuloen.

Itse roikotin paitaa henkarissa jonkun aikaa, jotta hieman lerpattava kaulus asettui vähän paikoilleen.

Lankaa tähän paitaan meni n. 470 g.


Jouluaattona oli pieni jännitys päällä, kun mietin miten tämän kanssa kävi, mutta paidasta tuli tosiaan aivan sopiva ja on se kuulemma ollut pari kertaa käytössäkin. Vähän liiankin lämmin vain on eli pitää odotella kunnon pakkasia (joita onneksi on nyt ollutkin tänä talvena).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti