tiistai 19. tammikuuta 2016

Joulun leipomuksia

Jouluna tuli taas tuttuun tapaan syötyä aivan liikaa. Ja tuttuun tapaan tämä tapahtui vanhempien luona äidin tekemien ruokien ympärillä. Itse toin panokseni lähinnä leipomuksiin.

Kokeilin kahta uutta reseptiä. Ensimmäisenä tein parmesaanipipareita. Olin aluksi melko varma, ettei tule onnistumaan, koska joskus aiemmin samanlaisella tyylillä tehdyt keksit olivat menneet pahasti pieleen.


Mutta niistä tulikin todella hyviä. Söimme niitä sellaisenaan ja erilaisten juustojen kanssa. Näitä tulen ehdottomasti tekemään uudestaankin. Nämähän eivät ole pelkästään joulun juttu. Tässä vielä ohje:
  • 100g voita
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja (tosin alkuperäisessä ohjeessa noin puolet jauhoista oli sämpyläjauhoja)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 dl vettä
  • 2 dl parmesaaniraastetta
Pinnalle:
  • kananmunaa
  • suolaa, esim. sormisuolaa
  1. Paloittele voi. Nypi kaikki aineet nopeasti taikinaksi. Painele litteäksi, kääri kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  2. Kauli taikina levyksi (ei kuitenkaan liian ohueksi). Painele haluamallasi muotilla pipareita.
  3. Voitele munalla ja ripottele suolaa päälle. Halutessasi voit laittaa lisäksi vielä parmesaania.
  4. Paista 175 asteessa n. 15 min.

Toisena tein kanelipikkuleipiä. Näiden kanssa saikin sitten taistella. Taikina oli todella murenevaista eikä taikinan muotoilusta meinannut tulla mitään. Lisäksi piparit menettivät muodon, kun yritin irrottaa niitä pöydästä ja laittaa pellille.



Tuli siis melko tyyliteltyjä sydämiä. Lisäksi paistotulos oli hieman epätasainen eli osa melkein paloi, mutta onneksi vain melkein. Alkuperäisestä ohjeesta olisi tullut 70 kpl pipareita, joten itse puolitin määrät. Tosin ne 70 olisi tullut jos olisi käyttänyt pienempää muottia. Tässä alkuperäinen, 70 kpl:een ohje:
  • 200g voita
  • 1 1/4 dl sokeria
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 pkt (2 ps) vaniljakastikeaineksia (Ekströms Fresta Marsån)
Pinnalle:
  • sokeria
  • kanelia
  1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita taikinaksi.
  3. Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä jääkaapissa noin puoli tuntia.
  4. Kauli taikinasta 3-4 mm paksuinen levy. Ota taikinasta piparimuoteilla pikkuleipiä.
  5. Sekoita kaneli ja sokeri matalalla lautasella. Paina jokaisen pikkuleivän yläpuoli seokseen.
  6. Paista 200 asteessa 10-12 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti