maanantai 25. tammikuuta 2016

Kevyt ja kesäinen paita

Viime vuoden puolella uskalsin viimein siirtyä käsitöissä hieman vaativampiinkin töihin. Tuloksena valmistui toinen itse tekemäni paita (ensimmäinen tarvitsee vielä vähän fiksausta, joten julkaisu saa hetken odottaa).Istuin tuntikaupalla koneen ääressä selailemassa käsityöohjeita laidasta laitaan. En muista enää minkä kautta päädyin Me Naiset -sivulle ja Kalastajan vaimo -blogiin. Ohje vaikutti hyvin simppeliltä, joten ajattelin kokeilla sitä. Seuraavaksi istuin tuntikaupalla etsimässä sopivia lankoja. Yleensä ongelmana on, etten oikein osaa päättää sopivaa väriä. Tällä kertaa päädyin DROPSin tummaan liilaan puuvillalankaan ja onneksi sävy oli samanlainen kuin kuvissa (tilasin siis langat netistä).

Kalastajan vaimon blogin ohje oli ehkä vähän turhankin simppeli, sillä oma tuotokseni poikkeaa alkuperäisestä. Niinpä innostuin piirtelemään itselleni ohjeen muutamien selityksien kera, ja ajattelinkin liittää ne nyt tähänkin. Toivon mukaan väkerryksistä ja koukeroista saa selvää. Työhön käytin siis DROPS ♥ You #5 -lankaa ja 5 mm virkkuukoukkua ja pyöröpuikkoja. Lankaa meni yhteensä noin 500g.

Aluksi tehdään helmaan resori. Resorista voi tehdä juuri niin korkean kuin haluaa. Itselläni oli 148 silmukkaa ja resori on noin 5 cm korkea (11 krs). Tein sen 2o, 2n joustinneuleella. Kun resori on sopiva, se päätellään. Sen jälkeen resoriin aletaan virkkaamaan resorin ympäri kolmen ketjusilmukan lenkkejä. Itselläni lenkkejä tuli 49.


Noita kolmen ketjusilmukan lenkkejä jatketaan samaan tapaan aina kainaloihin asti. Jos haluaa, vyötärölllä voi tehdä kavennuksia. Itse kavensin yhteensä neljä lenkkiä (2 lenkkiä per kierros). Kavennus tapahtuu hyppäämällä yhden lenkin yli. Työhön jää tosin siihen kohtaan vähän suurempi reikä.


Kun työ on tarpeeksi korkea, tehdään erikseen etuosat ja takaosa. Samalla muodostuu pääaukko. Etuosaan jätetään tarvittava määrä ketjusilmukkalenkkejä keskelle (itse jätin 5), ja tehdään molemmat puolet erikseen (noin 25 cm korkeiksi). Takaosaa virkataan ylös ilman mitään ihmeellisyyksiä. Tässä välissä on huomautettava, että ainakin itsellä työn jälki muuttui, kun ketjusilmukkalenkkejä ei tehtykään vain ympäri vaan edestakaisin.


Kun etuosat ja takaosa ovat sen noin 25 cm korkeat, ne päätellään ja olkapäiden saumat ommellaan kiinni.

Seuraavaksi kävin kauluksen kimppuun. Poimin pääntieltä 70 silmukkaa (alla olevan kuvan mukaisesti) ja tein 2o, 2n joustinneuletta noin 5 cm (11 krs). Kun kaulus on sopiva, se päätellään. Sitten ompelin reunat kiinni lenkkeihin (pystyviivat). Ja siis mitä isomman pääaukon haluaa, sitä enemmän kannattaa niitä silmukoita poimia.


Sitten viimeisenä hihat. Samanlaisia kolmen ketjusilmukan lenkkejä tehdään kädenaukon ympäri. Itselleni lenkkejä tuli 25. Hihoista voi tehdä niin pitkät kuin itse tykkää. Hihojen edetessä niitä kavennetaan. Itse kavensin kolmella kerroksella kaksi lenkkiä per kerros eli yhteensä kuusi lenkkiä. Kun hihat ovat tarpeeksi pitkät, tehdään vielä resori. Lenkeistä kerätään sopiva määrä silmukoita pyöröpuikoille ja resorin voi aloittaa siitä suoraan katkaisematta lankaa. Itselleni tuli siis 52 silmukkaa ja tein niillä jälleen 2o, 2n joustinneuletta noin 5 cm (11 krs). Toinen hiha tehdään samalla lailla ja sitten paita onkin jo valmis.


Jos alkuperäinen ohje oli syysneuleen nimellä niin tämä omani voisi olla kesäneule. Saa myös kivaa vaihtelua, jos laittaa aina erivärisen topin tämän paidan alle. Kesää odotellessa siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti