lauantai 19. maaliskuuta 2016

Sisustuskoreilla järjestystä hattuhyllylle

Hattuhylly on sellainen paikka, joka on aina kaaoksessa. Varsinkin, kun ei ole ollut mitään koreja, joihin laittaa pipot, hanskat, kaulaliinat, sateenvarjot ja mitä näitä nyt on muita tärkeitä asioita, jotka luonnollisesti hattuhyllylle kuuluvat. Niinpä päätin yhtenä päivänä tilata trikookudetta ja tehdä itse korit.


Siinäkin oli pieni arpominen, että tilaanko trikookudetta vai ontelokudetta. Trikookuteesta varoiteltiin paljon, että se on epätasaista, mutta päädyin kuitenkin siihen, koska pihiys iski. Tilasin sitä kolme kiloa ja ajattelin, että saan siitä näppärästi kolme koria.


Tein korit 8 mm:n koukulla. Kaikissa koreissa on samanlainen, neliönmuotoinen pohja. Pohjaan tuli seitsemän kerrosta, jolloin siitä tuli noin 27 cm x 27 cm.


Tässä vähän kuvallista ohjetta reunojen tekemiseen. Eli reunoja varten ei tarvitse katkaista lankaa vaan virkkausta jatketaan suoraan. Koukku työnnetään alla olevan kuvan mukaisesti läpi seuraavasta silmukasta (työn nurja puoli ylöspäin).


Seuraavaksi koukku viedään läpi taas sitten seuraavasta silmuksta. Eli kokonaisuudessaan koukku viedään työn nurjalta puolelta oikelle puolelle ja taas takaisin nurjalle. Alla olevissa kuvissa sama tilanne sivulta ja ylhäältä katsottuna.Sitten lanka otetaan koukulle ja viedään kaikkien silmukoiden läpi mitä koukulla on.


Ja tällä samalla tavalla jatketaan kunnes ollaan menty koko pohjan ympäri. Näin reunat alkavat nousta ylöspäin automaattisesti. Tämän jälkeen reunoja jatketaan kiinteillä silmukoilla.


Trikookude on aika jäykkää ja virkkauksessa saakin käyttää reippaasti voimaa. Mitään pientä piiperrystä se ei ole. Siitä johtuen voikin käydä näin, jos käyttää muovista koukkua...


Juuri tuolla hetkellä ei ollut mahdollisuutta lähteä kauppaan ostamaan uutta koukkua, joten minäpä päätin liimata pään takaisin kiinni pikaliimalla. Hieman yllättäen se pysyikin muutaman silmukan ajan. Mutta oli se ostettava sitten uusi. Ja uusikin on muovinen, koska metallisia ei edelleenkään ollut. Toisella koukulla onneksi sain sitten kaikki tehtyä loppuun. Opetuksena oli kuitenkin, että älä käytä kuteisiin muovista koukkua.

Kahteen isompaan tein taitekerroksen jälkeen 10 kerrosta kiinteitä silmukoita eli korit ovat noin 18 cm korkeita. Yhdestä tuli pienempi, seitsemän kerrosta kiinteitä silmukoita eli noin 13 cm. Tarkoitus oli kyllä tehdä kaikista samankokoisia, mutta kude loppuikin kesken. Virallisesti väitän kuitenkin, että yksi on tarkoituksella pienempi, sillä se kuuluu poikaystävälleni ja miehet eivät tunnetusti tarvitse niin paljoa tilaa.

Tein yhteen koriin vielä koristeeksi tällaisen virkatun kukan. Ostin joulun jälkeen alennusmyynnistä Lisää villiä virkkausta -kirjan, jossa on monia kivoja virkattavia kuvioita.Jospa nyt olisi hattuhylly edes hetken jossain järjestyksessä. Ja ehkä sieltä jopa löytää joskus jotain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti