sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Huovutetut coolerit

Mikään ei maistu kamalammalle kuin lämmennyt saunajuoma. Mikä avuksi? No coolerit tietysti. Tämän ahaa-elämyksen sain, kun näin viime jouluna markkinoilla myynnissä muutamia coolereita. Päätin kuitenkin, että minäpä kokeilen tehdä itse.

Alusta asti oli selvää, että huovutus olisi oikea tekniikka. En vain ollut (muistaakseni ainakaan) aikaisemmin huovuttanut, joten sekin lisäsi mahdollisuutta mennä täysin metsään tämän projektin kanssa. Pienen surffailun jälkeen päädyin DROPSin Eskimo-lankaan, joka on siis 100% villaa. Tilasin kolme kerää eli 150 g petroolinsinistä lankaa.


En varsinaisesti löytänyt mitään ohjetta, joten tein omasta päästä. Ja mallitilkkua en jaksanut tehdä, vaikka senhän kuuluisi olla se ensimmäinen vaihe. Netistä löysin tiedon, että tämä Eskimo-lanka kutistuu pesussa noin 40 %. Sen perusteella sitten laskin kuinka iso alkuperäisestä suunnilleen tarvitsee tehdä, jotta lopputuloksesta tulisi oikea. Loppujen lopuksi kolmesta kerästä riitti juuri kahteen cooleriin eli yhteen meni noin 75 g lankaa. Käytin 8 mm:n koukkua.Tein nämä samalla tavalla kuin esim. sisustuskorit tehdään. Molempiin tein pohjaa 4 krs (halk. 11 cm), sitten taitekerros ja siihen päälle 17 krs ja vielä yksi krs piilosilmukoita reunaksi (korkeus yht. noin 16 cm). Toisesta tein vähän matalamman eli taitekerroksen jälkeen 16 krs. Molemmat pesin ensin 40 asteessa ja sen jälkeen vielä 60 asteessa. Pesun jälkeen niistä tuli vähän epämuodostuneita, koska ne olivat tietysti menneet pesukoneessa aivan myttyyn. Siksi ne eivät ole joka kohdasta täysin huovuttuneita vaan paikotellen näkyy vielä vähän virkkausjälkeä. Ne ovat keskenään myös vähän erikokoiset: toinen on halkaisijaltaan noin 7,5 cm ja toinen 9 cm. Korkeutta niillä on 12-13 cm. Mutta tölkki sopii sisälle silti vallan mainiosti. Ja kun keksin vielä taittaa vähän reunoja, onnistuu juominenkin ilman, että on sen jälkeen villahaituvia suussa.
Näitä on tullut testailtua joka saunareissulla ja nyt pysyy juoma kylmänä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti